Op deze pagina lichten wij menu's, zoekfuncties, filters en overige begrippen toe.

Menu's

Landelijke leescampagnes

Hier vindt u een overzicht van landelijke leescampagnes, zoals de Kinderboekenweek,  de Nationale Voorleesdagen, de Nederlandse Kinderjury en de Jonge Jury en de daarvoor geselecteerde boeken.

Thema’s
Op deze pagina’s staan  thema’s waar veel vraag naar is op scholen, zoals pesten, oorlog, feesten en seizoenen.

Advieslijsten

Dit zijn lijsten met titels in een bepaald genre en lijsten met recente boeken voor het voortgezet onderwijs en voor het basisonderwijs. U vindt hier bijvoorbeeld het aanbod Lezen voor de Lijst en een selectie van verfilmde boeken.

Onderwijsrecensies
Dit zijn actuele overzichten met kwalitatief goede boeken, Voor het basisonderwijs verschijnen ze vijf keer per jaar en voor  het voortgezet onderwijs zes keer. De selecties worden gemaakt in samenwerking met schoolmediathecarissen. U kunt het aanbod  raadplegen, ook in de vorm van een pdf.

 

Overige functionaliteiten

Productinformatie
Door op een boek te klikken, krijgt u meer informatie te zien over het boek.   Ieder boek is voorzien van een  recensie van een deskundige. Daaronder staat  informatie over bv. leeftijd, niveau en prijs.  Ook ziet u of het boek op voorraad is.

Zoekopties

Op het tabblad Aanbod kunt u boeken zoeken via de opties zoeken of uitgebreid zoeken. Klik op een kruisje als u bepaalde zoekopties ongedaan wilt maken.

Zoeken
Zoeken op (delen van) een titel, auteursnaam, serienaam, uitgever of het ISBN.

Uitgebreid zoeken
Zoeken op titel, auteursnaam, uitgever, serie, jaar van uitgave, SISO, trefwoord of leeftijdscategorie. De verschillende velden zijn te combineren.

Titelveld   
zoeken op de volledige titel van een boek of een deel ervan, inclusief de ondertitel.

Auteur   
zoeken op voor- en/of achternaam van de auteur.

Serieveld 
zoeken op de serienaam of een deel ervan.

SISO 
zoeken op de SISO-codering van een informatief boek of op woorden uit de omschrijving van een SISO-codering. Het  SISO is de uitgebreide indeling voor informatieve boeken zoals die gehanteerd wordt in veel openbare bibliotheken.

Trefwoord
zoeken op  trefwoorden zoals die gehanteerd worden in de catalogus van veel openbare bibliotheken.

Leeftijdscategorie  
zoeken op leeftijdscategorie in het getoonde menu.

Filters
Het geselecteerde aanbod is verder te verfijnen door gebruik te maken van de filtermogelijkheden links op de aanbodpagina. U kunt de verschillende filteropties met elkaar combineren. Achter  iedere optie staat het aantal titels uit het aanbod dat van toepassing is. Hoe meer opties u inschakelt, hoe gerichter het aanbod.

Onderwijsniveau: met deze optie kunt u filteren op onderwijsniveau. Er zijn drie onderwijsniveaus voor het basisonderwijs (onderbouw, middenbouw, bovenbouw), twee voor het vmbo (onder- en bovenbouw), drie voor havo/vwo (onder-, midden- en bovenbouw) en twee opties voor vakliteratuur (voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs).

de Bibliotheek op school: met deze optie kunt u alle ‘boeksoorten’ selecteren, die in het collectieplan van de Bibliotheek op school staan  Lees meer over de Bibliotheek op school

AVI-niveau: met deze optie kunt u filteren op AVI-niveau, de indeling voor het aanvankelijk lezen. Wij hanteren vier niveaus: AVI-Start, AVI-M3, AVI-E3 en AVI-M4. Alle titels met een van deze AVI-niveaus vallen onder de leeftijdscategorie E. Als een boekje met een hoger AVI-niveau officieel door het Cito is doorgemeten, wordt ook dit AVI-niveau in de recensie genoemd

Levertijd: met deze optie kunt u filteren op levertijd: Direct leverbaar, of Levertijd 4-6 weken.

Categorie: met deze optie kunt u het aanbod filteren op verhalende boeken (fictie) of informatieve boeken (non-fictie).

Genre (fictie): met deze optie kunt u binnen het aanbod verhalende boeken (fictie) verder filteren op genre, bv. dierenleven, avonturenroman of romantisch verhaal.

Onderwerp (non-fictie): met deze optie kunt u binnen het aanbod informatieve boeken verder selecteren op onderwerp van het PIM-systeem, het publieksvriendelijke indelingssysteem voor informatieve boeken.


Sorteeropties
Het geselecteerde aanbod wordt standaard getoond op volgorde van verschijningsdatum van nieuw naar oud. U kunt de volgorde van het aanbod wijzigen door de sorteeropties boven aan de pagina te gebruiken.

Overige begrippen

MLP: aanduiding voor een uitgave geschreven voor moeilijke lezers in het basisonderwijs. Titels met de aanduiding MLP zijn te vinden via het filter Makkelijk lezen onder de kop de Bibliotheek op school.

Makkelijk lezen: aanduiding voor een uitgave geschikt voor moeilijke lezers in het voortgezet onderwijs.

Moeilijkheidsgraad: aanduiding voor het niveau van een uitgave (fictie en non-fictie).  Boekenopschool kent de volgende niveaus:  
5: onderbouw vmbo, havo en vwo
4: bovenbouw vmbo en middenbouw havo/vwo
3: havo/vwo 5
2: vwo 


Stuur mij per mail een bevestiging op het volgende adres:

Eenvoudig boeken selecteren

Op Boekenopschool.nl kunt u geschikte boeken vinden voor allerlei onderwijsniveaus.  Als uitgangspunt adviseren wij het zoeken op  onderwijsniveau, variërend van de onderbouw van het basisonderwijs tot en met de bovenbouw van havo en vwo. Lees verder

boekenopschool

Bestellen

Om te kunnen bestellen op Boekenopschool.nl heeft u een AIDA-account nodig. AIDA is het bestelsysteem van NBD Biblion. Lees verder

boekenopschool

de Bibliotheek op school

Boekenopschool.nl werkt nauw samen met de Bibliotheek op school. Dit is een landelijke strategische aanpak voor structurele samenwerking tussen bibliotheken en onderwijs. Lees verder